We use cookies to give you the best online experience.
Please let us know if you agree to all of these cookies.

Τι προβλήματα μπορεί να παρουσιαστούν στη χρήση τασιμέτρου;

More
5 years 7 months ago #87 by itsirog
Πιθανά προβλήματα
Το τασίμετρο είναι ένα αξιόπιστο όργανο που μπορεί να εξυπηρετήσει τον διαχειριστή της άρδευσης για πολλά χρόνια εάν εγκατασταθεί και χρησιμοποιηθεί σωστά. Όταν κρατάμε το τασίμετρο πρέπει να προσέχουμε να μην πέσει ή πάθει κάποια ζημία ο κεραμικός βολβός ή το ακρυλικό σώμα. Ακόμα και το πιο μικρό ράγισμα μπορεί να καταστρέψει το τασίμετρο.
Ωστόσο μερικές φορές προβλήματα προκύπτουν αναπόφευκτα. Τα πιο κοινά είναι αυτά που θα αναφέρουμε πιο κάτω, καθώς επίσης θα αναφερθούμε και στις πιθανές λύσεις για κάθε περίπτωση.
Αέριο και φυσαλίδες ατμού
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιηθεί νερό από το οποίο έχει αφαιρεθεί ο αέρας κατά την εγκατάσταση του τασίμετρου. Έτσι θα αποφευχθεί ο σχηματισμός φυσαλίδων. Σε ξηρές συνθήκες, η φυσαλίδα μπορεί να σχηματιστεί στο πάνω μέρος του στελέχους μετά από μια περίοδο του χρόνου, καθώς περισσότερο νερό απομακρύνεται από το τασίμετρο από ότι ξαναπηγαίνει στις περιόδους άρδευσης. Γενικά, παρόλο που όταν χρησιμοποιείται σε πολλά εδάφη, οι φυσαλίδες δεν είναι τεράστιο πρόβλημα αλλά είναι καλύτερο να αποφεύγεται όσο είναι δυνατόν. Μπορεί να αξίζει να γίνει συμπλήρωση νερού μετά από λίγο καιρό. Ο σχηματισμός των φυσαλίδων είναι αποτέλεσμα κάποιου από τα παρακάτω:
• Αέρας εγκλωβισμένος στο νερό: Αυτή είναι η ευκολότερη διαθέσιμη πηγή φυσαλίδων Μπορούν να σχηματιστούν απλά ως αποτέλεσμα ρευστοποιημένων αερίων που προέρχονται από το διάλυμα ,εξαιτίας των χαμηλών πιέσεων στο εσωτερικό του τασίμετρου. Αυτές οι φυσαλίδες θα σχηματιστούν μόλις η πίεση στο εσωτερικό του τασίμετρου αρχίσει να πέφτει. Αυτό μπορεί όμως να αποφευχθεί με την διεξοδική αφαίρεση του αέρα από το νερό πριν αυτό χρησιμοποιηθεί για το γέμισμα του τασίμετρου.
• Υδρατμοί: Εκεί όπου η εξωτερική πίεση στο τασίμετρο είναι χαμηλή και η εσωτερική πίεση στο τασίμετρο είναι υψηλή όπως στα ξηρά εδάφη (ή αν ο βολβός του τασίμετρου έχει αφεθεί στον αέρα) μεγάλες ποσότητες νερού θα φύγουν από το τασίμετρο διάμεσου των πόρων του βολβού. Τα τοιχώματα του τασίμετρου είναι άκαμπτα και έτσι ο εσωτερικός όγκος είναι συνεχής. Το κενό που διαμορφώνεται όταν το νερό φεύγει εξαιτίας της διαφοράς πίεσης ,είναι ένα κενό γεμάτο υδρατμούς. Αυτές οι φυσαλίδες θα εξαφανιστούν εντελώς αν ο βολβός του τασίμετρου τοποθετηθεί σε υγρό (νερό) ή βρεγμένο έδαφος, αφού το νερό αυτό έπειτα θα μπει στο σώμα του τασίμετρου.
• Φυσαλίδες αέρα από νερό επαναπλήρωσης: Αυτές οι φυσαλίδες είναι οι πιο δύσκολες. Στην πραγματική ζωή, το έδαφος υπό φυσιολογικές συνθήκες διαφέρει από ξηρό και σε υγρό. Στις ξηρές περιόδους, μια μικρή ποσότητα νερού ρέει από το τασίμετρο. Στην υγρή περίοδο το νερό αντικαθίσταται από το νερό του εδάφους, επειδή όμως το νερό μπορεί να μην αντικατασταθεί πλήρως, μια καθαρή απώλεια νερού μπορεί να συμβεί. Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν συγκριθεί με το γεγονός ότι το νερό που χορηγείται ξανά στο στέλεχος του τασίμετρου έχει μια υψηλότερη ποσότητα από ρευστοποιημένο αέριο μέσα της. Αυτά τα αέρια προκύπτουν από το διάλυμα στην χαμηλή πίεση του τασίμετρου και δημιουργούνται φυσαλίδες. Η μόνη λύση για αυτό είναι να ξαναγεμιστεί περιοδικά το τασίμετρο με απιονισμένο - εξαερωμένο νερό.
• Μακρά περίοδος διάχυσης αέρα. Δεν είναι πάντα δυνατόν να διαχωριστούν αυτές οι συνέπειες από τις φυσαλίδες αερίου από νερό που επαναχορηγείται, αλλά στην ουσία ακόμα και αν δεν υπάρχει ρευστοποιημένο αέριο που εισέρχεται στον βολβό του τασίμετρου διαμέσου του νερού εξωτερικής προελεύσεως, αέριο μπορεί να διαχέεται μέσω του νερού που περιέχεται στην μήτρα του κεραμικού βολβού και στο ίδιο το εσωτερικό του τασίμετρου. Αυτές οι συνέπειες είναι αρκετά σπάνιες εξαιτίας της φύσης του κεραμικού βολβού και όπως στις φυσαλίδες αέριου από νερό που επαναχορηγείται έτσι και εδώ η μόνη λύση είναι το ξαναγέμισμα ή συμπλήρωση του τασίμετρου.
Γενικά στις περισσότερες περιπτώσεις αν το τασίμετρο είναι σωστά γεμισμένο, τότε οι φυσαλίδες θα πάρουν αρκετό καιρό μέχρι να γίνουν επιζήμιες. Γενικά κανένα σημαντικό σφάλμα δεν θα συμβεί ακόμα και αν το περισσότερο του σώματος γεμίσει με κενό, όσο το κεραμικό είναι εντελώς καλυμμένο και έχει πλήρη επαφή με το έδαφος. Οι συνέπειες από μεγάλες φυσαλίδες είναι οι ακόλουθες και πρέπει να ληφθούν υπόψιν
• Αν οι φυσαλίδες αέρα φτάσουν τον κεραμικό βολβό, τότε το κεραμικό μπορεί να υποστεί σπηλαίωση εκεί όπου το κεραμικό έχει στεγνώσει, και επιτρέπει την ελεύθερη διέλευση του αέρα μέσα στο στέλεχος. Σε αυτή την κατάσταση, το τασίμετρο δεν θα λειτουργεί πλέον και αυτό θα φαίνεται από τα αποτελέσματα, τα οποία πρέπει να αγνοηθούν
• Όταν το τασίμετρο είναι εντελώς γεμισμένο με νερό, τότε ο χρόνος απόκρισης στις αλλαγές της υγρασίας του εδάφους είναι πολύ γρήγορες, μερικές φορές μεταξύ 1-2 min Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της μη ελαστικότητας του νερού, δηλαδή δεν μπορεί να μεταβάλλει τον όγκο του κάτω από πίεση. Αν ωστόσο μια μεγάλη φυσαλίδα εμφανιστεί στο στέλεχος, αύτη θα επεκταθεί μέχρι η νέα εισερχόμενη πίεση να είναι σε ισορροπία με την εξωτερική πίεση, η οποία αντικατοπτρίζει την νέα πίεση αναρρόφησης του εδάφους.
Οι πιο μεγάλες φυσαλίδες μπορεί να καθυστερήσουν τον χρόνο αντίδρασης (>1 h). Σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν είναι πρόβλημα, διότι όσο μια ποσότητα νερού παραμένει στο τασίμετρο, η σωστή πίεση θα επιτευχθεί. Ο χρόνος αντίδρασης αυξάνεται από τα περισσότερα αέρια που προκύπτουν από το διάλυμα καθώς η πίεση μειώνεται. Αυτή η συνέπεια θα παρατηρηθεί σε μεγαλύτερου μήκους τασίμετρα (>40 cm) απ’ ότι στα μικρότερου μήκους ,αφού ογκομετρικά υπάρχει περισσότερο νερό στα μακρά στελέχη για τα αέρια να βγουν από τον σχηματισμό του διαλύματος.
• Η στήλη του νερού στα τασίμετρα προκαλεί μια συνεχή υδροστατική πίεση να είναι παρούσα. Αν το νερό αντικατασταθεί με αέριο, αυτή η αντιστάθμιση χάνεται. Γενικώς, 10cm αερίου είναι περίπου 10hPa, οπότε αυτό περιέχει ένα μικρό σφάλμα εκτός και αν οι φυσαλίδες είναι πολύ μεγάλες.
Πάγωμα
Όταν το τασίμετρο είναι γεμισμένο, είναι πιθανό να προκύψουν βλάβες σε περίπτωση που παγώσει. Είναι ουσιώδες να αποφευκτεί αυτό. Για την προστασία από τον παγετό, ένα απλό μονωτικό κάλυμμα πάνω από το εκτεθειμένο κομμάτι του σώματος του τασίμετρου θα είναι επαρκές, αλλά υπό δριμείς καιρικές συνθήκες το όργανο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικών με τα καπάκια να έχουν αφαιρεθεί γεμίζονται με άχυρο ή εφημερίδες και τοποθετούνται πάνω από το τασίμετρο ως μια φτηνή και αποτελεσματική λύση.

Yannis Tsirogiannis (Agricultural Engineer MSc PhD), works as Assοciate Professor at the University of Ioannina (Greece).

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.531 seconds
Powered by Kunena Forum